31 юли 2007

Сътрудничество

Сътрудничество

• Партньорски организации в България

Медии
Преподаватели от ФЖМК участват в работни групи към международни и национални медийни институции (в Съвета на Европа в Страсбург, в Европейския институт за медии в Дюселдорф, в Европейския журналистически център в Маастрихт, в Комисия на ЕС в Брюксел). Други вземат активно участие в журита на медийни фестивали (“Телевизионен свят”, “Осма муза”), в експертни съвети на медии (БНР), в съвместни сборници с преподаватели от други факултети и висши училища (сб. “Медии и преход, 2000, “Медии и Митове”, 2001 и др.), в съвместни изяви и издания на авторитетни неправителствени организации (СБЖ, Българската медийна коалиция, Център за развитие на медиите, фондация Аксес и т.н.).
Дългогодишен партньор в изследователската и творческата дейност на ФЖМК е Средногерманското радио и телевизия - MDR, Германия. В последните пет години като резултат на това сътрудничество като гост-преподаватели във ФЖМК четоха лекции професори от Лайпцигския универтитет и специалисти в системата на Средногерманското радио и телевизия. В активно сътрудничество на преподаватели от ФЖМК и германски колеги бяха издадени три съвместни сборника “Журналистиката – днес и утре”, подготвени и издадени от ФЖМК.
Факултетът по журналистика и масова комуникация осъществява обмен на информация, има съвместни проекти и издания с Би Би Си – Лондон. За трета година Би Би Си – Лондон, Фондация „Увалиеви” и Софийският университет „Свети Климент Охридски” – Факултет по журналистика и масова комуникация, организират конкурс за студентско есе по обявена тема. Бе публикувана книгата „Продуцентски наръчник на Би Би Си”, съвместно с Би Би Си, БНТ и БНР. Би Би Си и ФЖМК са организирали съвместно три международни научни конференции.

Университети
В сферата на изследванията по журналистика, връзки с обществеността и книгоиздаване ФЖМК поддържа дълготрайно сътрудничество със сродни институти от европейски държави. В рамките на сътрудничество с Висшето училище по журналистика, Лил, Франция в последните пет години двама преподаватели от специалност “Журналистика” публикуваха студии в признатото специализирано френско издание “Cahiers de journalisme”.
Договорното сътрудничество между ФЖМК и Висшето училище по журналистика в гр. Лил, Франция, датира от 1995 г. Всяка година оттогава във Факултета се организират ателиета по френска журналистическа практика, водени от изтъкнати френски журналисти – преподаватели. Успешно са завършили ателиетата 141 студенти и 9 журналисти. Редица преподаватели от Факултета са били на специализация във Франция по тези проекти. С едномесечни стажове във Висшето училище по журналистика в гр. Лил са отличени 7 от най-добрите студенти, завършили ателиетата, и трима журналисти, успоредявали преподаването на практическия си опит с френските си колеги във ФЖМК. Това сътрудничество е със съдействието на Френския институт в София.
По линия на двустранното сътрудничество ФЖМК осъществява плодотворни дългогодишни контакти с Института по комуникационни и медийни науки на Лайпцигския университет, а през последните три години и с Департамента по журналистика и масмедийни изследвания на Солунския университет „Аристотел”. По време на взаимни гостувания се обменя опит в научните изследвания.
Факултетът по журналистика и масова комуникация работи по програми на DAAD - Германската служба за академичен обмен, по програмата за обмен на кадри между Република България и Федерална република Германия. Преподаватели участват в конкурси по изследователски проекти. Факултетът работи по съвместни проекти заедно с Фондация „Св. Св. Кирил и Методий” за академичен обмен и стимулиране на най-добрите студенти. Трима преподаватели от Факултета по журналистика и масова комуникация са лектори в съвместен интердициплинарен магистърски курс на Центъра за немски и европейски изследвания „Германикум” по съвместна програма между Софийския университет „Свети Климент Охридски” и Техническия университет – гр. Дрезден.
ФЖМК е партньор по проект на ЕС по програмата “Леонардо да Винчи” заедно с Deutsche H o rfunkakademie – Dortmund (2004). Проектът е озаглавен “Траймидиал” (2004-2006) и е насочен към установяване на нуждите от обучение за журналисти, работещи в локални радио- и телевизионни станции в онлайн среда.
По линия на двустранното сътрудничество ФЖМК осъществява плодотворни дългогодишни контакти с Института по комуникационни и медийни науки на Лайпцигския университет, а през последните три години и с Департамента по журналистика и масмедийни изследвания на Солунския университет „Аристотел”. По време на взаимни гостувания се обменя опит в научните изследвания.
Въз основа на междурамковия договор между Софийския университет „Свети Климент Охридски” и Тюменския държавен университет ФЖМК има договореност за съвместна дейност с Института за дистанционно образование – Тюменски държавен университет за сътрудничество в специалността „Журналистика”. Договореностите включват: свободен достъп до информацията Distance . ru , създаване на Distance . bg ; превод и издаване на необходимите учебно-методически материали на български и руски език и издаване на съвместни руско-български учебници; създаване на съвместно методическо пособие за практическа организация на учебния процес; създаване на организационно-правна система за взаимодействие в сферата на дистанционното образование; експериментално съгласуване на учебни програми по „Журналистика”, изучаване в двете висши училища и експериментално внедряване на моделите на образование, в съответствие с нормите на Болонското споразумение; съвместни семинари и обмен на методически инструментариум за обучението.

Неправителствени организациии
ФЖМК поддържа връзки с институти и неправителствени организации в България за споделяне на най-новите резултати от научните им изследвания.
ФЖМК провежда периодично срещи и открити лекции с гостуващи експерти от чуждестранни университети и журналисти от медиите - със съдействието на фондации като “Фридрих Еберт – офис София”, Австрийския институт за Източна и Югоизточна Европа – офис София, “Конрад Аденауер” и др. Сред последните подобни прояви бе съвместната конференция с фондация “Конрад Аденауер” “Журналистиката: свобода и отговорност” през 2002 г. Докладите са публикувани в издание под същото заглавие.
През учебната 2004-2005 г. бе учреден Дискусионен кръг „Икономическа журналистика” в сътрудничество с Центъра за либерални стратегии, Центъра за икономическо развитие, Института за пазарна икономика, Института за пазарна политика и Информационния център на Европейската комисия в София. Проведен бе цикъл от 5 открити лекции на тема „Стопанска идентичност на България”.
Факултетът по журналистика и масова комуникация работи по програми на DAAD - Германската служба за академичен обмен, по програмата за обмен на кадри между Република България и Федерална република Германия. Преподаватели участват в конкурси по изследователски проекти. Факултетът работи по съвместни проекти заедно с Фондация „Св. Св. Кирил и Методий” за академичен обмен и стимулиране на най-добрите студенти. Трима преподаватели от Факултета по журналистика и масова комуникация са лектори в съвместен интерди с циплинарен магистърски курс на Центъра за немски и европейски изследвания „Германикум” по съвместна програма между Софийския университет „Свети Климент Охридски” и Техническия университет – гр. Дрезден.
Фондацията „Св. Св. Кирил и Методий” присъжда ежегодно поименна стипендия за студент от медиапрофила “Печат” на името на г-н Стефан Танев – известен български журналист и главен редактор на в. “Утро”.
ФЖМК е член от 1998 г. на “Резо Теофраст” / R e seau Th e ophraste / мрежа към Агенцията на франкофонските университети / AUF / на висше образование по журналистика. Членовете на “Резо Теофраст” комуникират по професионални проблеми, организират конференции, мобилност на преподаватели и студенти, създават партньорски педагогически продукти.

• Проекти

Европейските фондове са най-значителен източник за финансиране на учебни и научноизследователски проекти на преподаватели и колективи от ФЖМК.
По програмата на ЕС ТЕМПУС е изпълнен проект за продължаващо обучение по журналистика (1999-2001 г.). Той помогна на преподавателите от специалностите “Журналистика” и „Връзки с обществеността” да осъществят комуникация и сътрудничество с висшите училища от Лил, Ливерпул, и Барселона. Преподаватели от Факултета по журналистика и масова комуникация участваха в обучението на голям брой редактори и репортери от БНТ и БНР, както и от регионалните центрове на двата оператора. На базата на лекции и доклади от конференции, проведени по проекта, са издадени 5 сборника по актуални теми на медиазнанието.
ФЖМК ежегодно модернизира своите учебните програми и учебния материал . Двама преподаватели са участвали в проекти за разработване на учебни програми в ресурсния център на Централно-европейския университет в Будапеща.
През учебната 2004-2005 г. ФЖМК е бенефициент по проект по програма ФАР (2004 ) - EuropeAid/113392/D/SV/ BG: Техническа помощ за подобряване на професионалните журналистически стандарти. Проектът се изпълнява от BBC ( WST ) - Лондон, Център за развитие на медиите – България, Human Dynamics (Австрия), Международна федерация на журналистите (Белгия), Университета в Лайпциг (Германия), Дъблинския технологичен институт (Ирландия). ФЖМК участва в частта за модернизиране и осъвременяване на обучението. 15 преподаватели се включиха в инициативата за стипендии на Проекта на ФАР/Би Би Си “Техническа помощ за подобряване на професионалните стандарти в българската журналистика”, като подготвиха проекти за изследвания в сродни институти във Великобритания и Франция и ги реализират в периода април-септември 2005 г. Осем преподаватели участваха в обучителен семинар в Лондон по подпроекта на ФАР/Би Би Си “Модернизиране на академичната учебна програма”.
Представители на ФЖМК участват в други фази на проекта в сътрудничество с Медийната коалиция и СБЖ.
Четирима преподаватели от ФЖМК през последните 5 години са стипендианти по програмата на американското правителство за научни изследвания и академичен обмен ”Фулбрайт ”.
През 2003 г. преподавателски екип на ФЖМК спечели пред ЮНЕСКО проект “Създаване на Интернет портал за образование, култура и медии” ( www.clickbg.net ), реализиран със съдействието на Факултета по математика и информатика по проект, подкрепен финансово от ЮНЕСКО . В портала са представени връзки към различни български сайтове в областта на медиите (печат, радио, телевизия, Интернет, агенции, законодателство и институции, професионални организации), образованието (висше, средно, основно, начално, курсове, законодателство, институции, организации), културата (културно-исторически паметници, културна дейност, институции, управление, организации) и аналитични материали (относно печата, радиото, телевизията, новите медии, рекламата и връзките с обществеността, културата, образованието). Полагат се усилия за поддържане на портала със средства от други източници.
През 2002-2004 г. ФЖМК и Висшето училище по журналистика в гр. Лил, Франция, изпълниха съвместен проект COCOP със съдействието на Френския институт в София. Проектът бе насочен към подобряване на практическата подготовка на студентите в областта на пресата, радиото и телевизията, обмяна на опит в преподаването. В рамките на проекта Франс прес предостави на ФЖМК възможността да ползва емисиите й за учебни цели. Набавена бе и специализирана литература на френски език за библиотеката на ФЖМК. През 2005 и 2006 г. традиционното сътрудничество между ФЖМК и Висшето училище по журналистика в гр. Лил бе продължено с практически ателиета по онлайн журналистика, проведени във Франкофонския център в СУ “Св. Кл. Охридски” от главния редактор на Le Monde.fr.

• Международно сътрудничество

В сферата на изследванията по журналистика, връзки с обществеността и книгоиздаване ФЖМК поддържа дълготрайно сътрудничество със сродни институти от европейски държави. В рамките на сътрудничество с Висшето училище по журналистика, Лил, Франция в последните пет години двама преподаватели от специалност “Журналистика” , проф. дфн Милко Петров и доц. д-р Здравка Константинова, публикуваха студии в признатото специализирано френско издание “ Les Cahiers de journalisme”. Проекти между двете институции се развиват ежегодно от 1995 г.
Факултетът по журналистика и масова комуникация работи по програми на DAAD - Германската служба за академичен обмен, по програмата за обмен на кадри между Република България и Федерална република Германия. Преподаватели участват в конкурси по изследователски проекти. Факултетът работи по съвместни проекти заедно с Фондация „Св. Св. Кирил и Методий” за академичен обмен и стимулиране на най-добрите студенти. Трима преподаватели от Факултета по журналистика и масова комуникация са лектори в съвместен интердициплинарен магистърски курс на Центъра за немски и европейски изследвания „Германикум” по съвместна програма между Софийския университет „Свети Климент Охридски” и Техническия университет – гр. Дрезден.
ФЖМК е партньор по проект на ЕС по програмата “Леонардо да Винчи” заедно с Deutsche Horfunkakademie – Dortmund (2004). Проектът е озаглавен “Траймидиал” /2004-2006/ и е насочен към установяване на нуждите от обучение за журналисти, работещи в локални радио- и телевизионни станции в он-лайн среда.

• Мобилност и трансфер

програма СОКРАТ/ЕРАЗЪМ
Договори

В рамките на програмата на ЕС Сократ/Еразъм ФЖМК на СУ има подписани двустранни договори със следните университети:

Лайпцигски университет /Германия/ - Институт по комуникационни и медийни науки- от учебната 2001/2002 до 2005/2006
Университет в Ювасквюла /Финландия/ - Департамент по комуникация от учебната 2002/2003 г. до 2005/2006 г.
Университет “Кардинал Еререа”- Валенсия /Испания/ - Департамент по журналистика - от учебната 2004/2005 г.
Виенски университет /Австрия/ - Институт по публицистика и комуникационни науки – от учебната 2004/2005 г.
Католическия университет на Лувен – гр. Лувен ла Ньов – Белгия – за учебните 2006 – 2009 г.
Гост-лектори
В рамките на програмата Сократ/Еразъм по 8 часа лекции за една седмица в нашите университети - партньори са чели:

Доц. д-р Минка Златева- в Лайпцигския университет –през учебната 2001/2002 г.
Проф. д-р Христо Кафтанджиев- в Университета в Юваскюла- през учебната 2003/ 2004 и през учебната 2004/2005 г.
Гл. ас. д-р Дияна Петкова - в Университета в Юваскюла, през учебната 2002/2003 г.
Във ФЖМК на СУ са гостували следните чуждестранни професори:
Проф. д-р Яко Лехтонен- през учебната 2002/2003, 2003/2004 и 2004/2005 г.
Проф. д- р Бернд Шорб от Лайпцигския университет- през учебната 2002/2003 г.
Проф. д-р доктор хонорис кауза Роланд Буркарт от Виенския университет през учебната 2004/2005 година.
В Лайпцигския университет по един семестър като стипендианти на програмата Сократ/Еразъм са се обучавали студентите:
Ваня Захариева /Връзки с обществеността/- през учебната 2001/2002 г.
Надежда Стойчева /Връзки с обществеността/- през учебната 2002/2003 г.
Радиана Шопова /Връзки с обществеността/- през учебната 2003/2004 г.
Янина Танева /Връзки с обществеността/- през учебната 2004/2005 г.
В университета в Юваскюла по едни семестър през последните две учебни години прекараха студентките по връзки с обществеността Кремена Митева и Ивайла Пешева.
В Университета “Кардинал Ерера” във Валенсия през учебната 2004б2005 г. през зимния семестър се обучаваха студентките по журналистика Василена Георгиева и Елица Савова.

Във ФЖМК като стипендианти на програмата Сократ/Еразъм са се обучавали студентите:

От Лайпцигския университет Тимо Кьостер и Томас Траппе, а през летния семестър на учебната 2004/2005 г. - Йорг Бауман.
От Университета в Юваскюла Тимо Риеко през учебната 2003/2004 г. и Нини Летниеми през учебната 2004/2005 г.
Условия на конкурсите
Конкурсите се провеждат при спазване на всички изисквания и пълна прозрачност /обяваване на темата за есето и необходимите документи/. Определени са и студентите от факултета - стипендиантите на Сократ/Еразъм през учебната 2005/2006 г. Освен заместник-деканът по международната дейност доц. д-р Теодора Петрова, факултетният координатор на Скорат/Еразъм доц. д-р Минка Златева и преподавателите по езици през тази учебна година в комисията бяха включени също представители на отдел “Международна дейност и протокол” на СУ и на Студентския съвет.
Всеки кандидат представя академична справка за успеха си от следването, който трябва да бъде над 5,00; документ за владеене на съответния език, както и есе по зададена актуална тема в размер до 5 страници с литература.
Най-напред есетата се оценяват от преподавателите по езици, след това - от преподавателите по журналистика и връзки с обществеността - членове на комисията.
С допуснатите до устен изпит кандидати комисията провежда разговор-събеседване за проверка на езиковите им способности и познания в областта на специализираната комуникационна литература. Класирането се извършва по реда на оценките и се обявява официално във витрината на Студентския съвет във факултета.
Протоколите от проведените изпити, есетата на студентите, както и отчетите на българските и чуждестранните студенти –стипендианти на Сократ/Еразъм се съхраняват от факултетния координатор на програмата във ФЖМК на СУ доц. д-р Минка Златева /каб. 54, тел. 9809354, e-mail zlateva@press.bg/

Няма коментари: