31 юли 2007

Учебни медии

Учебни медии

Учебен вестник
Студентите от профил “Печат и агенционна журналистика” ползват специализирано пресстудио, оборудвано с компютърна конфигурация и необходимите издателски приложения за редактиране и дизайн на текстове и изображения. Студентите подготвят учебен вестник, който е съществена част от практическото обучение и доближава преподаването до реалната редакционна практика. Учебният вестник на абсолвентите от профил “Печат” от десетилетия представя по достоен начин всеки випуск дипломанти от ФЖМК. Имал е различни имена - “Вълни”, “Компас”, “Журналист”, “Nota bene”, “Медиа+”.
От учебната 2003 – 2004 г. учебният вестник има и своя електронна версия на адрес www.mediapress.hit.bg. В учебния онлайн вестник “Медиа плюс” се засягат актуални социално–политически, културни, спортни и теми, в т.ч. и със средствата на хумора и сатирата.
В четвърти курс студентите от медиапрофила „Печат и агенционна журналистика” практикуват в редакцията на студентското университетско издание - вестник „Софийски университет”.
Сред практическите постижения на студентите по пресжурналистика от Факултета по журналистика и масова комуникация са също организирането на фотографски експозиции, които представят собствената им продукция по пресфотография или творби на известни български фотографи.

Университетско радио “Алма Матер”
Обучението по радио във ФЖМК се провежда във функциониращи учебни радиостудиа, оборудвани за производство на радиопродукция и разполагащи със софтуерната програма CoolEdit Pro - дигитална система за редактиране. Учебният процес по радио е в пряко свързано с програмата на университетското радио “Алма Матер”, където студентите поддържат две постоянни рубрики.
Университетското радио “Алма Матер” е създадено през 1993 г. като кабелно радио, а през 1995 г. получава ефир за района на София. То се ползва с авторитет на “инкубатор” на добре подготвени кадри и онези, които са се трудили дори 6-7 месеца в него, много бързо намират работа в многобройните електронни медии. Радио “Алма Матер” разполага в сградата на ФЖМК с пет учебно-производствени студиа, в които едновременно се води учебен процес и се произвежда денонощната програма на радиото.
С програмата си, която се изготвя както от студентите на Факултета по журналистика и масова комуникация, така и от студенти от всички специалности на Софийския университет и на други висши учебни заведения, радио “Алма Матер” е насочено не само към студентската, но и към цялата младежката аудитория на София. Като с ъдържание радио „Алма Матер" включва въпроси от образованието, културата, здравето, политиката, икономиката и развлечението. Основен акцент в неговата програма заемат информацията и музиката, които се отличава с голямо стилово разнообразие, а също специализирани предавания в областта на литературата, туризма, здравеопазването и здравната превенция (засягайки младежки теми като СПИН и наркотици), културата, киното, спорта. Важни са и специализираните предавания за различни малцинствени групи като децата и учениците.
Показател за творческите постижения на радиото е получената през 2003 г. награда за предаването “Книги завинаги” на медийния фестивал “Осма муза”, провеждан в рамките на “Салон на изкуствата” на НДК. При честването на 50 години университетско образование по журналистика радиоводещият Ясен Вакашински проведе 50-часов радиомаратон.
С ред професионалните постижения на студентите по радиожурналистика е създаването на значими и сложни медийни форми като радиотеатъра. Изготвената радиотеатрална продукция по собствени текстове на студентите или адаптирани известни пиеси се излъчва по университетското радио “Алма Матер”.

Учебно телевизионно студио
На студентите от профил “ Телевизия ” се предлага обучение в телевизионни студиа, които по технически изисквания отговарят на професионалните студиа 3 и 6 на БНТ. Студентската продукция по телевизионна журналистика се промоцира ежегодно пред представители на телевизионната гилдия. Софийският университет разработва стратегия за развитие на собствен университетски телевизионен канал и това дава добра перспектива пред обучението по телевизионна журналистика, което, освен всички друго, е и силно зависимо от техническото оборудване.
Активни в своите научни (художествено-творчески) постижения са и студентите по телевизионна журналистика, чийто дипломни филми редовно се излъчват в програмата на ефирната телевизия “7 дни”. През 2003 г. студенти по телевизионна журналистика участваха в медиен семинар в Сърбия и Черна гора, където имат възможност да реализират поредица от репортажи за една от местните телевизии и да поставят началото на обмен между телевизията и Факултета по журналистика и масова комуникация.
Факултетът по журналистика и масова комуникация е учредил филмовата награда “Горчива чаша”, която се връчва за игрален и документален филм в рамките на международния филмов фестивал “София филм фест”. Носители на “Горчива чаша” за 2004 г. са игралният филм “Целувката на живота” (“Kiss of life”, UK - France, 2003) на режисьора Емили Йънг и документалният филм “Кастинг” (“Casting”, Сърбия и Черна гора-Германия, 2003) на режисьора Горан Радованович.

Няма коментари: