31 юли 2007

НИД

Научноизследователска дейност
Акценти

Основните елементи на научноизследователската политика на ФЖМК са развитието на изследователския капацитет на университета чрез проекти; развитие на интердисциплинарните изследвания и интеграция на изследванията и обучението във ФЖМК. Научноизследователската дейност е съсредоточена в катедрите на факултета. За развитието на научноизследователската дейност към СУ е създаден Фонд "Научни изследвания".
Сред основните приоритети на изследователската политика на ФЖМК са превръщането на факултета в международен изследователски център и интегрирането му в множество международни мрежи от университети. През последните години ФЖМК е спечелил множество международни проекти, финансирани от:
⇒ ЮНЕСКО,
⇒ Европейската програма Фар,
⇒ Европейските програми SOCRATES и ERASMUS
⇒ Институт Отворено общество,
⇒ Британския съвет , Би Би Си, Център за култура и сътрудничество „Френски институт” – София и др.

Преподавателите от ФЖМК са признати изследователи в направлението “Обществена комуникация и информационни науки”. Те реализират както фундаментални, така и приложни изследвания в областта на журналистиката, публичната комуникация, медиите и книгоиздаването – при пълна академична свобода в избора на проблематики и сфери на знанието. 35% от преподавателите са разработили и получили финансиране за поне един проект през последните пет години. Над 60% от преподавателите са участвали или са били включени през последните пет години в изпълнението на проекти, финансирани от фонда Научни изследвания на СУ “Св. Климент Охридски”. Повече от 50% от преподавателите са работили активно или са участвали в изпълнението на проекти, финансирани по програми на Европейския съюз и в проекти на ЮНЕСКО. Близо 70% от преподавателите са участвали в най-малко две национални или международни конференции през последните пет години.

Научни конференции

Голямо значение за включване на преподавателите от ФЖМК в изпълнението на изследователските задачи имат редовно провежданите национални и международни научни конференции, семинари, научни срещи и открити лекции.
Във връзка с 30-годишнината от създаването на ФЖМК през 2004 г. екип от катедра “История и теория на журналистиката” организира национална научна конференция “160 години българска журналистика” по проект на фонд „Научни изследвания” на СУ „Св. Кл. Охридски”. В двудневната конференцията участваха с доклади 30 изследователи от ФЖМК, от Историческия факултет на Софийския университет от Нов български университет, Варненски свободен университет, докторанти, журналисти. По проекта бе издаден сборник “Българска журналистика. Минало-настояще-перспективи”, Университетско издателство “Св. Кл. Охридски”, С., 2006.
През април 2004 г. бе организирана научна конференция съвместно със Съюза на българските журналисти “Професионализъм и традиции”.
ФЖМК провежда периодично научни конференции с гостуващи експерти от чуждестранни университети и журналисти от медиите със съдействието на фондове като “Фридрих Еберт”, “Конрад Аденауер”. Сред последните подобни прояви бе съвместната конференция с фондация “К. Аденауер” “Журналистиката: свобода и отговорност” през 2002 г., с отпечатан сборник, съдържащ докладите и дискусията от конференцията.
Катедрата на ЮНЕСКО “Комуникация и връзки с обществеността” провежда от 1997 г. ежегодни международни конференции на актуални теми.

За периода 2000-2005 г.
2000 – Балканска международна конференция на тема “Свобода на изказа, медийно законодателство и медийно образование за култура на мира и етническа толерантност” (спонсорирана от ЮНЕСКО);
2001 - “Пъблик рилейшънс и новите медии в процеса на социална трансформация”;
2002 - “Медии и пъблик рилейшънс: проблеми на образованието и практиката”;
2003 – „Европейска интеграция и социална промяна: проблеми на интеркултурната комуникация “;
2004 - “Комуникация, спорт и култура: медии, пъблик рилейшънс и реклама”;
2005 - “Публична комуникация и глобализация: обучение в ценностите на демокрацията“.

Досега в тези конференции са участвали стотици български преподаватели, докторанти и студенти от седем български университета: Софийския университет “Св. Кл. Охридски”, Шуменския университет “Епископ Константин Преславски”, Варненския свободен университет “Черноризец Храбър”, Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий”, Техническия университет в София, Нов български университет, Русенския университет “Ангел Кънчев”, от институти на Българската академия на науките, Научния център за българска национална стратегия, много журналисти и ПР специалисти.
Гости на конференциите са били чуждестранни учени и докторанти, журналисти и ПР специалисти от други 18 европейски страни: Австрия, Албания, Германия, Гърция, Естония, Литва, Македония, Полша, Румъния, Русия, Словения, Сърбия и Черна гора, Финландия, Чехия, САЩ, Великобритания, Ирландия, Португалия и Хърватия. Между тях има водещи европейски учени в областта на публичната комуникация като проф. д-р Михаел Кунчик, проф. д-р Роланд Буркарт, проф. д-р Барбара Бернс, проф. дфн Манфред Рюл, проф. д-р Гюнтер Бентеле, проф. д-р Бернд Шорб, проф. д-р Яко Лехтонен, проф. д-р Миролюб Радойкович, проф. д-р Бранимир Стойкович и др.

Най-младата специалност в професионалното направление “Книгоиздаване” се изявява с разнообразни форуми за представяне на научните резултати на преподаватели и докторанти. С активното участие на студенти и докторанти катедра “Печат и книгоиздаване” организира и проведе през месец март 2002 г. кръгла маса на тема “За ползата и вредата от издаването на нацистка литература”. В дискусията, която придоби широк медиен и обществен отзвук, със свои доклади и изказвания взеха участие не само преподаватели, научни специалисти, представители на неправителствени организации, издатели, но и докторанти и студенти от специалността “Книгоиздаване”.
През ноември 2004 г. по инициатива на катедра “Печат и книгоиздаване” бе проведен национален семинар на тема “Бизнессреда в книгоиздаването и книготърговията”. Целта на семинара беше да открие дискусия за практическите проблеми на книгоиздаването, в която да участват както университетски преподаватели и научни специалисти, така също утвърдени издатели, представители на неправителствени организации и браншови сдружения, държавни служители. С доклади участваха преподаватели, докторанти, колеги от сродни институти в страната, представители на професионални сдружения и на Фонда за книгата.
През април 2005 г. се проведе кръгла маса “Книга и общество” по повод Световния ден на книгата и авторското право. Съинициатор бе катедрата “Печат и книгоиздаване”. Участваха проф. Боряна Христова, проф. Ани Гергова, доц. Георги Лозанов, доц. Алберт Бенбасат, доц. Милена Цветкова, зам.-мин. на културата и туризма Анда Палиева, Игор Чипев, докторант Доротея Монова и др.

Проекти по Фонд Научни изследвания

Фонд “Научни изследвания” на СУ “Св. Кл. Охридски” е един от важните източници за финансиране на малки изследователски проекти и научни събития. Катедрите като основни научни звена обсъждат и приемат заявените от преподавателите и преподавателските колективи теми. През последните пет години преподавателски колективи са реализирали три т.нар. “големи” и пет “малки” изследвания по ФНИ на СУ.
По два от големите проекти са реализирани две международни и една национална научни конференции.
В рамките на първия проект е проведена Петата международна научна конференция на катедрата на ЮНЕСКО „Комуникация и връзки с обществеността” с участието на над 120 преподаватели, докторанти, студенти, журналисти и специалисти по връзки с обществеността от България и осем други европейски страни. Тя бе посветена на 50-годишнината на академичното журналистическо образование в България. Сборникът с материали от конференцията „Медии и пъблик рилейшънс: проблеми на образованието и практиката” бе публикуван на български и английски език ( Media and Public Relations : Issues of Education and Practice ” – с подкрепата на Австрийския институт за Източна и Югоизточна Европа, офис София). Докторантските доклади от конференцията бяха отпечатани в отделен сборник под заглавие „Комуникация в кризисни ситуации с подкрепата на Фондация „Фридрих Еберт”. Това е първият докторантски сборник в областта на публичната комуникация в нашата страна.
През 2004 г. екип в състав доц. д-р Здравка Константинова /ръководител/, проф. дфн Милко Петров и гл.ас. д-р Мария Дееничина спечели проект “160 години българска журналистика” към Фонд “Научни изследвания”. В рамките на проекта екипът организира научна конференция и подготви сборник “Българската журналистика 160 години. Минало-настояще-перспективи”, който бе отпечатан в две издания : през 2005 г. от издателство “Авангард Прима” и през 2006 г. от Университетско издателство “Св. Климент Охриски”. В сборника намериха място научни студии, статии, съобщения на 30 преподаватели и докторанти от ФЖМК, Историческия факултет на СУ “Св. Кл. Охридски”, от Нов български университет, от Варненския свободен университет.
Научно-изследователски проект към Фонд “Научни изследвания”, посветен на “Политическата визуална сатира”, разработва през 2006/7 г. доц. д-р Здравка Константинова.
През май 2005 г. в рамките на третия голям проект катедрата на ЮНЕСКО „Комуникация и връзки с обществеността” проведе Осмата международна научна конференция на тема „Публична комуникация и глобализация: обучение в ценностите на демокрацията”.
Проектът се базира на очакваните резултати от едноименната Осма международна научна конференция на катедрата на ЮНЕСКО “Комуникация и връзки с обществеността” на ФЖМК на СУ и Българското дружество за връзки с обществеността (София, 20 и 21 май 2005 г.). Конференцията е посветена на 10-годишнината от създаването на катедрата (1995), на 10-годишнината от началото на висшето образование по връзки с обществеността във ФЖМК на СУ “Св. Кл. Охридски” (1994-1995) и на Европейската година за демократично гражданство чрез образование, обявена от Съвета на Европа (2005). В приложение към проекта е дадена програмата на конференцията.
По време на форума за първи път в българската комуникационна наука се интерпретират актуалните проблеми на глобализацията и демокрацията в светлината на отговорността на публичната комуникация за развитие на образованието за демократично гражданство - един от приоритетите на образователната ни политика.
Сборникът с доклади и научни съобщения от този научен форум ще включва текстове както с теоретичен, така и с практико-приложен характер в сферата на връзките с обществеността и журналистиката. Той ще съдейства за обмена на знания и опит между преподаватели, докторанти, студенти и специалисти от 3 български университета (СУ, НБУ и ТУ-София), 3 научни института на БАН (по социология, философия и наукознание), на журналисти и ПР специалисти, както и на учени и докторанти от 9 други европейски страни: Австрия, Албания, Германия, Гърция, Ирландия, Португалия, Русия, Хърватия и Финландия. Част от гостите са участници в програмите на ФЖМК на СУ за двустранно сътрудничество (с Университета “Аристотел” в Солун, с Московския градски педагогически университет - филиал в Самара), както и на сътрудничеството ни в рамките на европейската програма СОКРАТ/ЕРАЗЪМ (Виенски университет, Университет в Юваскюла - Финландия, Технически университет – Лисабон).
Научният колектив, ангажиран с реализирането на проекта включва 1 професор, 1 доцент, 1 главен асистент и 3 докторанти. Представените преподаватели са работили в екип като съставители и научни редактори на сборника “Европейска интеграция и интеркултурна комуникация”, ФЖМК на СУ, 2004 г., 444стр., ISBN 954-8194-65-1.
В проекта взеха участие над 140 преподаватели, студенти, докторанти, журналисти и специалисти по връзки с обществеността, като и гости от 10 европейски страни. Особено активно беше участието на студентите, които представиха 4 научни съобщения и 12 мултимедийни презентации за Европейската година за демократично гражданство чрез образование.
Информационният продукт, който ще резултира от проекта – едноименният сборник – ще бъде използван в учебния процес от студентите и докторантите по публична комуникация в СУ и всички български висши училища, разработили учебни програми в тази област. Сборникът ще бъде използван също така от изследователите и практиците в плана на важни бъдещи разработки с теоретичен и практико-приложен характер. Чрез разпространението на сборника в европейските страни - партньори на ФЖМК на СУ и сред участниците в световната мрежа ОРБИКОМ на катедри на ЮНЕСКО по комуникация и връзки с обществеността в 76 страни на света сборникът ще стане част от международния научен обмен и ще бъде доказателство за високото научно ниво на развитие на българската комуникационна наука.
През 2001 г. приключи изпълнението на проекта на катедра “Радио и телевизия” “Алтернативна телевизия в България”, с подкрепата на фонд “Научни изследвания” на СУ. Този проект завърши с отпечатването на книга “Алтернативната телевизия в България”, в която 27 от авторите са студенти и докторанти по журналистика.
В периода 2001-2003 г. доц. дсн Снежана Попова и докторантката Ивелина Ватова работиха в сътрудничество със скандинавска изследователска група и осъществиха наблюдение на поведението на български медии по време на терористичните атаки в САЩ. То бе публикувано под заглавие “Българската преса и “Новата война”, (заедно с подобни изследвания от други европейски страни), в сборника “ U . S . and the Others . Global Media Images on “The War on Terror”. Eds. Stig A. Nohrstedt & Rune Ottosen. NORDICOM . G o teborg University . Sweden , 2004, p . 157-177.
Гл. асистент д-р Диана Петкова, съвместно с проф. д-р Яко Лехтонен от Университета в Юваскюла, Финландия, реализираха проект на тема „Културни стереотипи на българи и финландци в процеса на европейската интеграция”. Предстои публикация на д-р Диана Петкова на статията „Културни идентичности в нов прочит – аспекти на българо-финландската интеркултурна комуникация в годишника на факултета на ФЖМК за 2005 г., както и издаването на книга за изследването във Финландия.
През 2005 г. се реализират два малки проекта на доц. д-р Весела Табакова (Права на човека и медии) и на гл. ас. Лъчезар Точев (Мониторинг на предизборната кампания в радиото). И по двата проекта ще бъдат направени публикации.

Международни проекти и програми

• “Темпус”
Европейските фондове са най-значителен източник за финансиране на научно-изследователската дейност. По програмата на ЕС ТЕМПУС е изпълнен проект за продължаващо обучение по журналистика (1999-2001г.). Той помогна на преподавателите от специалност “Журналистика” и „Връзки с обществеността” да осъществят комуникация и сътрудничество с висшите училища от Лил, Ливерпул, и Барселона. Преподаватели от Факултета по журналистика и масова комуникация участваха в обучението на голям брой редактори и репортери от БНТ и БНР, както и от регионалните центрове на двата оператора. На базата на лекции и доклади от конференции, проведени по проекта, са издадени 5 сборника по актуални теми на медиазнанието.

• Проект по Програма ФАР „Подобряване на професионалните стандарти в българската журналистика”
През учебната 2004-2005 г. ФЖМК е бенефициент по проект по програма ФАР (2004 ) - EuropeAid /113392/ D / SV / BG : Техническа помощ за подобряване на професионалните журналистически стандарти. Проектът се изпълнява от BBC ( WST ) - Лондон, Център за развитие на медиите – България, Human Dynamics (Австрия), Международна федерация на журналистите (Белгия), Университета в Лайпциг (Германия), Дъблинския технологичен институт (Ирландия). ФЖМК участва в частта за модернизиране и осъвременяване на обучението . 15 преподаватели се включиха в инициативата за стипендии на Проекта на ФАР/Би Би Си “Техническа помощ за подобряване на професионалните стандарти в българската журналистика”, като подготвиха проекти за изследвания в сродни институти във Великобритания и Франция и ги реализират в периода април-септември 2005 г. Осем преподаватели участваха в обучителен семинар в Лондон по подпроекта на ФАР/Би Би Си “Модернизиране на академичната учебна програма”.
Представители на ФЖМК участват в други фази на проекта в сътрудничество с Медийната коалиция и СБЖ.

• Участия по Програмата “Фулбрайт”
Четирима преподаватели от ФЖМК през последните 5 години са стипендианти по програмата на американското правителство за научни изследвания и академичен обмен ”Фулбрайт”.

• Програми на Централно-европейския университет в Будапеща
Научноизследователската дейност се съчетава с усилия за подобряване на учебните програми и учебния материал. Двама преподаватели са участвали в проекти за разработване на учебни програми в ресурсния център на Централно-европейския университет в Будапеща и 8 преподаватели обновяват познанията си и подготвят нови учебни програми в сродни европейски институти по проект на Програма ФАР през летния семестър на 2005 г.

• Ателиета “Френска журналистическа практика”
Ателиетата “Френска журналистическа практика” се провеждат във Факултета по журналистика и масова комуникация в партньорство с Висшето училище по журналистика в гр. Лил, Франция със съдействието на Френски институт, София.

Няма коментари: