31 юли 2007

Учебен корпус

Учебен корпус на ФЖМК

• Сгрaда на ФЖМК
Сградата на ФЖМК е строена през 1881-1883 г. по проект на арх. Константин Йованович (1849–1923), проектирал и сградата на Народното събрание в София. Първоначално е предоставена на Първа мъжка гимназия. На 1 октомври 1888 г. тя отваря врати за първия випуск на Висшия педагогически курс, поставил началото на висшето образование в България. Оттогава до днес красивата постройка на ул. “Московска” 49 е част от сградния фонд на Софийския университет “Свети Климент Охридски”. През годините в нея се помещават Физико-математическият, а по-късно Биологическият факултет на Софийския университет.
Днес 120-годишната сграда, символ на българското висше образование и дом на ФЖМК, се укрепва и обновява.

• Учебни зали и лаборатории
Факултетът по журналистика и масова комуникация е оборудван с технически съоръжения, които позволяват воденето на пълноценен учебен процес и изследователска работа. ФЖМК разполага с:

Учебни зали (аудитории);
Специализирани учебни зали (лаборатории);
Студио по информатика и нови медии;
Компютърна зала с връзка с Агенция Франспрес;
Видеодемонстрационна;
Киновидеоцентър с апаратна (в момента в реконструкция);
Специализиран кабинет по “История на българската журналистика”;
Специализиран кабинет по “Комуникация и връзки с обществеността”;
Конферентна зала.
• Студио по печат и книгоиздаване
Студиото по печат и книгоиздаване разполага с конфигурация от 9 персонални компютъра, свързани в локална мрежа и с достъп до Интернет. В залата е разположен семинарен блок с 12 работни места. Залата е оборудвана още с лазерен скенер, принтери, ксерокс, монтажна маса за предпечат в книгоиздаването и периодиката. Всички компютри са с инсталирани софтуерни приложения и най-съвременни издателски програми за страниране, обработка на изображения, предпечат, както и с демонстрационни програми за изследване и съпоставки на растерни и векторни изображения (вкл. корици на книги, типови страници, фронтални страници и фолиа на периодика и други издания).
Предстои въвеждането в употреба (по проекта за преустройство на ФЖМК) на две нови специализирани студиа по “Пресжурналистика” и “Журналистика” с професионално оборудване, осигуряващо всички творчески и технически процеси от производството на печатните медии.

• Фотостудиа
Фотостудиата включват 3 помещения (от които едно в реконструкция), вкл. фотолаборатория за аналогови фотопроцеси и студио по дигитална фотография с компютърна техника и софтуер за обработка на фотоизображения. Наред с апаратурата за аналогови фотопроцеси, лабораторията е модерно обзаведена с апаратура за за дигитална фотография, с компютърна техника и софтуер за обработка на фотоизображения, скенер и фотопринтер.

• Учебен радиостудиен комплекс
Радиостудийният комплекс разполага със 7 учебно-производствени помещения (4 студиа и 3 апаратни), както и с две студиа на университетската радиостанция “Алма Матер” (две студиа и една апаратна са в реконструкция). Радиостудиата са изградени по съвременна технология и са включени в обща технологична мрежа. В тях се води учебен процес и се произвежда денонощната програма на радиото.

• Учебен телевизионен студиен комплекс
Учебният телевизионен студиен комплекс включва 7 помещения – 2 студиа, 3 апаратни, редакционна зала и видеодемонстрационна зала, която се ползва от всички студенти като специализирана учебна зала. Студията са оборудвани с най-модерната технология за студийна и пространствена акустика и климатична инсталация. Монтирана е студийна механизация на най-големия производител Monfrotto , студийно осветление с цифров осветителски пулт, димерни устройства за регулиране на студийното осветление.

• Библиотека “Журналистика”
Факултетът по журналистика и масова комуникация разполага с най-богатата в страната специализирана библиотека, притежаваща фондове по история и теория на обществените комуникации, масовата комуникация и медиазнанието. Създадена е през 1980 г.
Библиотеката на ФЖМК е един от 24-те филиала на Университетската библиотека на СУ. Университетската библиотека е самостоятелно структурно звено, което обслужва учебната, научната и културната дейност на Университета като цяло, осъществява научни изследвания в областта на библиотечното дело и библиографията и служи като национален депозиториум на учебна и научна литература във всички области на висшето образование и професионалните направления, по които се извършва обучение във висшето училище.
Основните задачи на библиотеката на ФЖМК са:

Oсигуряване с информация на образователната, научната и културната дейност на професионалното направление “Обществени комуникации и информационни науки”;
Оказване на методическо ръководство и подпомагане на дейността на библиотеките с аналогични специалности по професионалното направление в други висши училища;
Осъществяване на научни и емпирични изследвания в областта на библиотечно-информационните науки и книгознанието;
Осъществяване на международен книгообмен посредством Централната библиотека.
След завършването на реконструкцията на сградата и преместването на библиотечния фонд в предвидените по проект помещения специализираната библиотека на ФЖМК ще разполага с 4 читални, включително читалня за периодика, 2 книгохранилища и заемна служба. В момента библиотеката временно е настанена в източното крило на сградата. До 2003 г. (когато започна интензивният ремонт на сградата на ФЖМК) библиотеката се намираше в западното крило на сградата и разполагаше със зала за свободен достъп, заемна и читалня с 20 читателски места.
Библиотеката се обслужва от 1 специалист. Качеството на услугите е добро. Осигурен е достъп до основните фондове, а справките със систематичния каталог улесняват работата на докторантите. Библиотеката е информационно включена към Централната университетска библиотека. Библиотечният фонд системно се обогатява и актуализира с помощта на Университетската библиотека, която осигурява и международния книгообмен.
На всички студенти и преподаватели е осигурен достъп до основните фондове на Университетската библиотека, в които към 2005 г. се обработват и съхраняват над 2 000 000 библиотечни единици – научна, учебна литература, старопечатни книги, редки и ценни издания, периодични издания, електронни носители на информация, автоматизирани и традиционни бази данни и др. Всяка година библиотеката на Софийския университет набавя около 26 000 нови библиотечни единици, а текущите периодични издания са 2 300 заглавия в печатна и електронна версия.
Обща използваемост на фондовете на Университетската библиотека: годишно библиотеката обслужва с над 1 160 000 библиотечни материали.
Посредством филиалната библиотека на студентите и преподавателите е гарантиран достъп до всички информационни и библиотечно-библиографски услуги в мрежата на университетската библиотека:
Ползване на OPAC – електронният каталог ALEPH, работещ в on-line режим на достъп в локалната мрежа на централната библиотека, във филиалните библиотеки и на уеб адрес: http://ul.libsu.uni-sofia.bg:4501/ALEPH.
Ползване на Националния своден каталог на библиотеките при висшите училища и научните организации в България: http://nsk-libsu.uni-sofia.bg.
Ползване на новата услуга “Доставка на документи по електронен път” (DDS).
Ползване на услугите “Междубиблиотечно заемане” и “Международно междубиблиотечно заемане”.
Фотолаборатория за микрофиширане на документи.
Ползване на специализираните читални “Студии”, Научна читалня “Акад. Стоян Аргиров”, Студентска читалня, читалня “Медиатека”.
Библиотечният фонд е богат и осигурява обучение, адекватно на поставените цели. Тъй като библиотеката е информационно включена към Централната университетска библиотека, библиотечният фонд системно се обогатява и актуализира. Новите постъпления в специализираната библиотека на ФЖМК са средно по 600 заглавия на година.
Към 2005 г. библиотеката съдържа около 18 000 тома научни книги на български и други езици и близо 25 000 тома специализирана периодика на няколко езика. В това число са включени и заглавията на чужди езици - 1357 на английски, 1322 - на руски, 345 - на немски и 274 - на френски. Набавени са важни библиографски издания, речници и справочници.
Осигуряването на учебна литература и помагала по трите специалности на ФЖМК се реaлизира от издателския комплекс на Университета – Университетското издателство “Свети Климент Охридски”, а също и от Редакционния съвет на ФЖМК. Редакционният съвет на ФЖМК е създаден с основната цел да обезпечава с учебна, научна и учебно-помощна литература трите специалности на Факултета.
Филиалната библиотека „Журналистика” при ФЖМК разполага с годишен абонамент на 17 специализирани научни списания на кирилица (на български и руски език) и 13 заглавия на периодика на латиница, включващи издания на английски, немски, френски език.
• Информационни центрове
ФЖМК разполага с електронна база данни - фонд от документи за локален и отдалечен достъп, включващ учебна, научна, научно-помощна, статистическа, нормативна, емпирична, социологическа информация, информация по БДС и ISO. ФЖМК разполага със специален Център за управление на информационни ресурси, разположен в кабинет 64.
Центърът разполага и с връзки към информационно-библиографския център на Университетската библиотека и с постоянен достъп до електронните каталози на виртуалните библиотеки от цял свят.

Електронни и онлайн каталози на български научни библиотеки: НБКМ; УБ; БАН - On - line каталог на Централната библиотека на БАН.
Автоматизираните бази данни с локален и отдалечен достъп на Централна техническа библиотека при Националния автоматизиран център за информация и документация (НАЦИД).
Автоматизираните бази данни с локален и отдалечен достъп на Народна библиотека “Св. Св. Кирил и Методий”, сред които: Social Science Citation Index with Abstracts; Index Translatiorium, Contemporary Authors.
Автоматизираните бази данни с отдалечен достъп на “Институт научной информации по общественным наукам РАН” (IRBIS 1992-2005); База данни “Bibliography INION 2002-2004”; База данни “Библиография ИНИОН 1999-2001”; База данни “Философия и социология 1981-2004”.
Автоматизираните каталози и бази данни с отдалечен достъп на Университета в Карлсруе, Германия - Karlsruher Virtueller Katalog (KVK).
Виртуалният каталог на фондовете на Конгресната библиотека на САЩ - Library of Congres OnLine Catalog.
Студентите и преподавателите от ФЖМК разполагат с юридическо справочно издание, което включва извлечение от всички действащи нормативни актове за висшето образование в Република България.
ФЖМК разполага с правната информационна система СИЕЛА, която дава възможност за работа с всички актуални български нормативни документи (инсталирана в кабинет 65). Осигурен е достъп и до регистъра “Медийно присъствие” и до регистър ”Плюс” на АПИС-ГАЛЪП – информационна система за създаване на електронни досиета на лица и фирми, цитирани в медиите (http://www.apis.bg). Докторантите и преподавателите са потребители на услугите и на информационния портал на V-communications (http://www.v-info.com - за печатни медии).
ФЖМК притежава богат видеоархив, над 300 часа видеоматериали, основната част от който е на видеокасети VHS . В него са отразени ключови събития от живота на Факултета, както и събития на университетско равнище (сред които и записи на всички връчвания на титлата почетен доктор на СУ на наши и чуждестранни учени). Видеоархивът включва и учебните материали, подготвени от преподавателите и използвани от тях в хода на обучението.
Киноархивът на ФЖМК съдържа над 100 дългометражни игрални и художествени филми, както български, така и чуждестранни, които илюстрират развитието и основните тенденции на киноизкуството. Периодично се организират и публични прожекции. Филмите са съхранявани на касети VHS , на 35 мм и 16 мм лента.
Изключително богат е и радиоархивът на ФЖМК, към който се отнасят около 300 сигнатурни единици. Една част от него е оперативната фонотека, която се използва както за обучение, така и за целите на университетското радио „Алма матер”, и съдържа основно музика (около 1/5 от нея се съхранява на аудиокасети и компактдискове, останалата – като електронна памет на компютър). “Златният фонд” на ФЖМК е изграден по методиката и критериите на “Златния фонд” на БНР. “Златният фонд” на ФЖМК включва звукови документи, радиопиеси, интервюта, уникални записи на гласовете на известни личности от културния и политическия живот като Борис Христов, Панчо Владигеров, Петър Увалиев и много други. При реализирането на проекта “Звуци от миналото за бъдещето” към “Златния фонд” са прибавени редки музикални записи на български изпълнители от зората на звукозаписната индустрия. Радиоархивът притежава и редица записи на събития, провели се във ФЖМК и СУ.
Web страницата на ФЖМК към сайта на Софийския университет се обновява непрекъснато и съдържа цялата нужна информация за обучаващите се във ФЖМК, както и за други типове потребители.
Порталът clickbg.net е изграден от преподаватели и докторанти на ФЖМК с цел да заработи в пряка връзка с обучението и научноизследователската работа чрез неговия специфичен раздел “Анализи”, обновяван от преподаватели, докторанти и студенти и представляващ уеб пространство за актуални медийни публикации.

Няма коментари: